NIEUWS

09-04-2022

Ontdek zeldzame diersoorten

De Geelders is een schatkamer van bijzondere en zeldzame diersoorten. Neem de hazelworm en de levendbarende hagedis, soorten die je bijna nergens anders ziet. Heemnatuurgroep Sint-Oedenrode beschermt ze door diverse velden goed te onderhouden, zoals het Heike en Kiskes Wei. Hoe de vrijwilligers van de Heemnatuurgroep dat precies doen, vertellen ze op de Geeldersdag, op het Heike. Met een beetje geluk spot je er ook een hazelworm.

Heemnatuurgroep Sint-Oedenrode is een werkgroep van Heemkundekring De Oude Vrijheid in Sint-Oedenrode. De leden van de Heemnatuurgroep trekken een paar keer per jaar met bosmaaier, kniptangen en ander gereedschap De Geelders in om velden te onderhouden. Zo zorgen ze er onder meer voor dat jonge struikjes en takken geen belemmering zijn voor de zonaanbiddende, levendbarende hagedissen en hazelwormen. Ook voeren ze maaiwerkzaamheden uit om klokjesgentianen en orchideeën te behouden.

Meer weten? Kom op 10 april a.s. naar de Geeldersdag. Vrijwilligers van Heemnatuurgroep Sint-Oedenrode heten je dan van 10.00 – 17.00 uur van harte welkom op het Heike. ‘Hun’ andere veld, Kiskes Wei, is op deze dag het domein van de Jeugdnatuurwacht Liempde en Natuurwerkgroep Liempde: zij verzorgen er veldlessen voor kinderen (en hun ouders).

Zeldzaam: de levendbarende hagedis. Foto: Jeanne Soetens


Hagedis

ABONNEER JE NU OP ‘NIEUWSBRIEF DE GEELDERS & HET DOMMELDAL’

Op de hoogte blijven van alles wat er aan natuurontwikkeling in De Geelders gebeurt? Abonneer je dan op de maandelijkse ARK-nieuwsbrief De Geelders & het Dommeldal: stuur onder vermelding van ‘Aanmelden nieuwsbrief De Geelders & het Dommeldal’ een mail naar info@ark.eu.

Eerdere edities van de nieuwsbrief vind je hier.