NIEUWS

05-04-2022

Bijzondere locatie: Het Groot Duijfhuis

Kartuizerhoeve Het Groot Duijfhuis is één van de meest bijzondere cultuurhistorische locaties op deze Geeldersdag. Het eeuwenoude gebouw, nu eigendom van Brabants Landschap, is het startpunt van twee bijzondere wandelingen: de Kartuizer wandeling o.l.v. Piet de Jongh (Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel) en de Dommeldalwandeling o.l.v. Sjors de Kort (Brabants Landschap).

Het Groot Duijfhuis ligt in buurtschap Kasteren. De naam is afgeleid van een karakteristieke duiventoren die hier in 1661 werd gebouwd. De hoeve zelf is veel ouder; deze kwam in 1471 in bezit van de kartuizer monniken van Sinte Sophia van Constantinopel. Ook de eeuwenoude Vlaamse schuur bij de hoeve staat er nog. Het is één van de oudste exemplaren die Nederland rijk is.

Nog meer historie: Kèk Liemt

Het stalgedeelte van de boerderij is momenteel een bezoekersinformatiepunt van Brabants Landschap. Tijdens de Geeldersdag zal Kèk Liemt bezoekers hier aan de hand van unieke foto’s en filmpjes meenemen in de (landschaps)historie van Liempde en omgeving.

Beeld: De duiventoren bij Het Groot Duijfhuis. Foto: Marij van de Leest.


Duiventoren

ABONNEER JE NU OP ‘NIEUWSBRIEF DE GEELDERS & HET DOMMELDAL’

Op de hoogte blijven van alles wat er aan natuurontwikkeling in De Geelders gebeurt? Abonneer je dan op de maandelijkse ARK-nieuwsbrief De Geelders & het Dommeldal: stuur onder vermelding van ‘Aanmelden nieuwsbrief De Geelders & het Dommeldal’ een mail naar info@ark.eu.

Eerdere edities van de nieuwsbrief vind je hier.